Petru I. Pap, celebrul antropolog si muzician experimentalist a acordat un interviu Fundatiei OmFida.
Antropolog, autor, muzician ,interpret, tata a doua fetite superbe, creatorul proiectului “The Deep Sound of Maramures” ne-a oferit posibilitatea de a avea o incursiune in gigantismul carierei sale prin interviul de mai jos:
Claudia Dehelean: Interesanta asociere intre un antroplog si un muzician, cum poate omul Petru I. Pap sa imbine cele doua roluri deodata?
Petru I. Pap.Sunt teoretic parti ale unei personalitati. Avantajul apare cand un individ isi formeaza si contureaza propria personalitate. Deci, ar trebui sa fie un proces natural. Orice proces creativ este bazat pe un singur lucru: motivatia! Indiferent de natura acesteia, motivatia este cel mai puternic si decisiv motor al acestui proces.
C.D.Celebritatea dvs peste hotare este o certitudine, este de notorietate faptul ca muzica creata de dvs este iubita din Cluj pana la Paris si din Bucuresti in Baia Mare si pana in New York. Care considerati ca a fost momentul cheie care a determinat o astfel de cariera?
P.I.P.Cred eu ca este un proiect dincolo de elementul muzical. Este un proces de
durata, iar momentele definitorii sunt multiple, si esential este continuitatea procesului creativ.
C.D.Daca am intreba-o pe fiica dvs care recent a implinit 13 ani, despre muzica tatalui ei, ce credeti ca ne-ar spune?
P.I.P.Chiar sunt mandru de cultura ei muzicala actuala. Perceptia ei asupra creatiilor mele este
deocamdata influentata de rolul meu principal in viata ei, adica cel de tata.
C.D.Publicul larg cunoaste opera si lucrarile dvs, ca antropolog, autor, muzician si interpret. Permiteti-mi sa va intreb despre omul Petru I. Pap, ce faceti cand nu faceti muzica?
P.I.P.Raspunsul este unul concis: familia!
C.D.Creatia pe care o faceti genereaza un nou stil muzical, care nu poate fi comparat cu nimic in acest moment. Daca in viitor cineva s-ar gandi sa categoriseasca, ce denumire credeti ca ar primi acest gen muzical?
P.I.P.Nu cred ca genereaza neaparat un nou gen muzical, promovez in schimb prin toate creatiile mele un concept care incearca sa deschida si chiar sa anuleze conceptele de categorisire fortata, acela de cultura experimentala.
C.D.Muzica dvs este placuta, relaxanta si antrenanta in acelasi timp. Acum ca sunteti inaintea unui concert in direct care va fi proiectat in Aula Facultatii de Sociologie de Stat din New York, concert care este disponibil publicului larg prin vizionare livestream, care este cel mai pertinent raspuns la intrebarea Ce fel de muzica se va canta?
P.I.P.Muzica experimentala, constituita din structuri acustice si analogice lispsita de limitarile in sensul clasic al teoriei muzicale.
C.D.Ce ar trebui sa stie cititorul – in cateva cuvinte – despre piesele de pe albumul “The Deep Sound of Maramures”?
P.I.P.Este un album conceptual, dupa cum am spus, lipsit de incorsetarile traditionale, care pe baza colaborarii mele deosebite cu dr.Anuta Pop, a fost creat pe structura “dezcojita” a muzicii vechi maramuresene. Piesele albumului sunt structurate pe scheletul tematic al conceptelor vechi ale vietii omului din maramures, dar pe un plan mai putin cercetat si cunoscut.
C.D.Care este viziunea viitorului? Ce urmeaza din partea omului, muzicianului, antropologului si interpretului, un om cu calitati deosebite indeplinind roluri multiple in aceasta lume?
P.I.P.Experimentare! Adica introducerea in cotidianul omului contemporan a acestui concept. Cred ca intr-o anumita perioada, delectarea, relaxarea si creatia vor fi elemente omniprezente in viata omului. Cred ca omul nu va mai asculta muzica, ci in loc de aceasta, fiecare va crea muzica. Acest factor schimba decisiv procesele mentale, si ca urmare modul de functionare a societatii.
C.D.Relatia Fundatiei OmFida cu Petru I. Pap este una speciala, in calitate de presedinte al Asociatiei pentru Cultura si Civilizatie din Romania. Va multumim si va dorim multe impliniri si succese in parteneriat cu Fundatia OmFida!
P.I.P.Multumiri si doresc sa transmit si prin aceasta cale aprecierile mele si ale Asociatiei noastre AsCult, tuturor partenerilor din Romania si Statele Unite, pentru eforturile si munca depusa legat de evenimentul / concert din 25 Octombrie, care este organizata impreuna cu Fundatia Omfida si deschide o colaborare de lunga durata cu aceasta.