Participarea la Conferinta Nationala pentru SES-uri sustenabile organizata in Baia Mare in zilele de 22-23 octombrie 2015 ne-a adunat impreuna cu oameni dedicati si hotarati sa aduca o multime de lucruri noi in economia romaniei, care creeaza un spatiu pentru rezolvarea multor probleme ale oamenilor din foarte multe categorii sociale.

Am intervievat o parte dintre persoanele prezente la acest eveniment ca reprezentanti ai celor 5 parteneri principali ai acestui proiect.


Dl. FLORIN MURESAN, din partea Asociatiei Active Thinking – ACT

florin muresan

Erica: Economia sociala este la inceput in tara noastra.Ce poate sa aduca nou in comunitate economia sociala?

Florin M.: Am studiat acest tip de economie in alte tari, de exemplu, in Portugalia, si am observat ca poate sa fie benefica si pentru tara noastra.

Erica: In ce fel? Cum vedeti la noi, in viitor, impactul economiei sociale?

Florin M.: Statul poate sa transfere catre ONG-uri o parte din responsabilitatile sale sociale, acestea avand capacitatea sa obtina rezultate mult mai bune, cu costuri mult mai mici. ONG-urile pot gestiona mai bine grupurile de persoane vulnerabile. Acestea sunt cursate, informate, si se pot integra mai bine in societate.


D-NA CORNELIA MOLDOVEAN, Asistent Manager Proiect Comuna Farcasa

Erica: Ce anume v-a facut sa va implicati in acest proiect? Va vad mandra si fericita ca participati la aceste activitati.

Cornelia M.: Este unul dintre cele mai frumoase proiecte. Scopul proiectului este sa se creeze 11 afaceri, si pot sa spun ca toate sunt deja infiintate, au salariati, functioneaza. Deja sunt angajate 61 de persoane din grupul tinta, iar pana la finalul proiectului, la 31 decembrie 2015, vor fi calificate 196 de persoane.

Erica: Deci proiectul este, din punctul dvs.este un succes?

Cornelia M.: Da, este un succes deplin.


D-NA FRANCISCA SHMITH, Consilier psihologic in cadrul APRDC

francisca schmidt, cornelia moldovean

Erica: Este primul proiect la care participati, si va vad foarte entuziasmata. Ce v-a atras in acest proiect?

Francisca S.: Imi place grupul de oameni implicati in proiect, echipa de implementare. Imi place sa ma intalnesc cu beneficiarii proiectului, care, uneori par oameni simpli, dar de la care ai ce sa inveti.

Erica: Puteti sa-mi dati un exemplu?

Francisca S.: De exemplu, am fost intr-o comunitate unde nu au internet, si mi-a placut sa vad ca oamenii vad exact esenta lucrurilor, nu sunt “virusati” de informatii care poate nu le sunt benefice.

Erica: Care este viitorul pe care il vedeti in urma activitatii dumneavoastra in aceste proiecte?

Francisca S.: Impactul intalnirii noastre s-ar putea sa-i ajute pe oameni in viitor in luarea unor decizii, atat  in plan profesional cat si personal. Poate, la un moment dat, isi vor aminti de discutiile noastre.


POP ANCA,manager, GITA SIMONA, FAT GABRIELA – Asociatia Profesionisti pentru viitor –  Sarbi, Farcasa

farcasa

Erica: ce v-a facut sa va implicati in proiect?

Anca P: M-a atras ideea de a lucra in echipa, cel mai important lucru pentru mine e sa interactionez cu oamenii.Imi place sa lucrez cu oamenii, sa pregatesc cursurile de formare. Imi place foarte mult sa ma ocup si de copii, organizam activitati pentru ca ei sa cunoasca evenimente ce se serbeaza la nivel national si mondial.

Gabriela F.: Oamenii vor face un curs de specializare si isi vor gasi mai usor un loc de munca. Simtim ca aducem cu asta un plus in comuna noastra.

Anca P.: Am intuitia ca o sa ajungem la un nivel foarte avansat in ceea ce priveste calificarea profesionala – ne axam pe cursurile care sunt cautate, de care e nevoie, nu pe povesti si schite care nu dau nici un rezultat.


MIHAI ROXANA, psiholog proiect, VERONICA BALAN,psiholog SES, CHIHAIA DANIELA, consilier vocational – Centru de hipoterapie si echitatie Iasi, comuna Barnova, Fundatia SOLIDARITATE si SPERANTA Iasi

iasi

Erica: Cum de v-a venit sa lucrati cu cai?

Veronica B.: Caii sunt o pasiune din copilarie. Imi plac foarte mult si copiii.Am terminat facultatea de psihologie si aici, in cadrul proiectului,am gasit un post de psiholog care mi se potriveste perfect.

Mihai R.: In proiect m-au atras caii, si oportunitatea extraordinara de a-i ajuta pe oamenii care au nevoie de ajutor, in acest fel.

Proiectul este la inceput, s-au cumparat caii, urmeaza sa luam si ponei. Va fi o zona de atractie pentru multi copii cu deficiente, prin ceea ce oferim.Suntem printre primii in tara care initiem terapii cu animale si sunt rezultate frumoase. Pentru cei cu probleme locomotorii, e o posibilitate de “a avea picioare”.

Chihaia D.: Imi place sa vad rezultatele, sa vad ca oamenii sunt inclusi social si se descurca. Nu-i usor sa schimbi atitudini, conceptii, sa faci omul sa iasa din zona de confort. Si e o provocare pentru mine sa vad ca omul nu mai e dependent de economia sociala. Mereu cautam solutii de abordare a fiecarei persoane in parte. Imi place sa antrenez resurse umane care sa lucreze impreuna, sa se dezvolte impreuna.

Vineri, la incheierea conferintei, pot sa spun ca toate proiectele prezentate sunt de bun augur, partenerii implicati in aceste proiecte sunt entuziasmati si incantati sa lucreze in colectivele care s-au format si, cu siguranta, prosperitatea comunitatii este asigurata.

Erica Velker.